top_banner

afvallen

De voordelen van Xylitol


Studies over aantasting van het gebit laten zien dat Xylitol een preventieve en beschermende werking heeft. Het blijkt dat kauwgum erg effectief is in het snel toedienen van Xylitol op de tanden. De meeste studies hebben zich dan ook gericht op kauwgum als voornaamste afgiftemiddel. Bovendien is kauwgum makkelijk te doseren, waardoor het mogelijk is te meten hoeveel Xylitol er wordt toegediend.

Tandbederf, ook wel cariŽs genoemd, ontstaat door bacteriŽn die zich in de mond en op de tanden bevinden. De bacterie Streptococcus Mutans (de streptokokbacterie), is de voornaamste boosdoener. Deze bacteriŽn bouwen tandplak op. Ze nemen glucose op uit ons voedsel en maken tijdens dit proces een zuur aan dat het glazuur van onze tanden aantast.

Dit is het begin van het ontstaan van gaatjes. De bacteriŽn eten de Xylitol ook op maar kunnen deze niet verteren. Om zich te ontdoen van de Xylitol wordt veel energie gebruikt en krijgen de bacteriŽn spijsverteringsmoeilijkheden. Dit zorgt er voor dat er minder of geen zuren aangemaakt worden die de tanden aantasten. Xylitol heeft door haar structuur ook een andere eigenschap die bijdraagt aan het tegengaan van tandbederf. Uit onderzoek is gebleken dat bacteriŽn moeite hebben om zich vast te hechten aan een tandoppervlak met Xylitol. Hierdoor zijn de bacteriŽn makkelijker weg te poetsen.


Minder ontstekingen

Doordat Xylitol de groei vermindert van de bacterie Streptococcus Pneumonie (pneumokokbacterie), de bacterie die o.a. longontsteking, oorontsteking en bijholteontsteking veroorzaakt, kan Xylitol het risico op het krijgen van deze ontstekingen verminderen.


Xylitol en afvallen


Met maar liefst 40% minder calorieŽn (slechts 2,4 calorieŽn per gram) en een glycemische index van 7 is Xylitol een ideale zoetstof voor iedereen die het gebruik van suiker in zijn dieet wil beperken. Het aantal netto koolhydraten is beperkt, want door de lage glycemische index worden de aanwezige koolhydraten in Xylitol niet opgenomen door het lichaam. Afvallen is dus makkelijker als je eventuele suiker door Xylitol vervangt. Moeilijk is dat niet, want Xylitol is even zoet als suiker. Je hebt er gelijke hoeveelheden van nodig.


Xylitol en diabetes


Xylitol heeft een glycemische index van zeven en wordt dus langzamer door het lichaam opgenomen dan gewone suiker. Ter vergelijking ; Glucose heeft een glycemische index van 100, suiker een glycemische index van 68 en fructose heeft een glycemische index van 19. De bloedsuikerspiegel zal door het gebruik van Xylitol dus nauwelijks verhogen en de kans op het ontstaan van hyperglycemie als gevolg van een onvoldoende insuline reactie zal zeer klein zijn.

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Dieet Support Nederland op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Dieet Support Nederland kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Dieet Support Nederland is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Dieet Support Nederland kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.