top_banner
donuts

Wat is Xylitol?


Xylitol is de naam voor een natuurlijk voorkomende suiker die zich onder andere in aardbeien, frambozen, pruimen, bloemkool en berkenbomen bevindt. Hier komt ook de naam vandaan; De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald Berkensuiker. Tegenwoordig wordt Xylitol o.a. gewonnen uit de resten van maïskolven. Het wordt ook door ons eigen lichaam aangemaakt tijdens de stofwisseling (metabolisme).

Met betrekking tot de smaak en het uiterlijk lijkt het op suiker en andere zoetstoffen, maar er is één belangrijk verschil: Xylitol heeft slechts vijf koolstofatomen in plaats van zes. Dit is meteen ook de reden waarom het zo gezond is. Slechte bacteriën in de mondholte en op het gebit kunnen er geen gebruik van maken waardoor ze zich niet aan de weefsels en de tanden kunnen hechten. Resultaat: verminderde kans op long- en middenoorontstekingen, geen slechte adem en een verminderde kans op cariës. Xylitol is al tientallen jaren toegelaten als voedingsadditief. Het is bekend onder het E-nummer 967.

De geschiedenis van Xylitol


De bijzondere eigenschappen van Xylitol zijn al meer dan 115 jaar bekend. Na de ontdekking ervan rond 1890 door de Duitsers Emil Herman Fischer en Rudolf Stahel en in Frankrijk door M.G. Bertran, is er tientallen jaren niets met de voordelen van Xylitol gedaan.

Gedurende de 2e wereldoorlog kwam er echter een tekort aan suiker. Waardoor een zoektocht naar alternatieve zoetstoffen opgang kwam. Onderzoekers en ingenieurs van de voormalige suikerfabriek Finnish Sugar Co. Ltd ontwikkelden een industriële procedure voor kleinschalige productie van Xylitol. Toen de oorlog eindigde, verdween het suikertekort en hiermee de behoefte een alternatieve zoetstof te ontwikkelen. Hierbij speelden ook de hoge kosten een rol.

Na 1960 kwam er echter een opleving in de interesse naar Xylitol, toen artsen en apothekers de gezondheidsvoordelen van Xylitol begonnen te ontdekken. Werd voor 1970 Xylitol voornamelijk gebruikt als een zoetstof bij het diabetes dieet, na 1970 begonnen wetenschappers en biologen Xylitol te onderzoeken en te ontdekken als preventief middel tegen tandbederf.

De eerste Xylitol kauwgom werd gelanceerd in Finland in 1975 en later dat jaar ook in Amerika. Sindsdien hebben studies niet alleen de voordelen op tandkundig gebied aangetoond, maar ook de voordelen met betrekking tot de bovenste luchtwegen.

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Dieet Support Nederland op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Dieet Support Nederland kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Dieet Support Nederland is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Dieet Support Nederland kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.