top_banner

Het gebruik van Xylitol?


Omdat Xylitol net zo oplost als suiker, zich net zo mengt als suiker en gedraagt als suiker is het toepasbaar in bijna alle recepten waarin suiker wordt gebruikt. Het is uitstekend geschikt voor warme dranken, cakes, koekjes, en ander gebak, maar ook heerlijk over fruit, zuivelproducten en ontbijtcereals.

Tijdens het koken moet suiker door Xylitol één op één worden vervangen. Een kopje suiker moet vervangen worden door 1 kopje Xylitol. Bij het omrekenen van grammen geldt over het algemeen dat de recepten door drie worden gedeeld. Raadpleeg hiervoor de informatie op de verpakking van de gebruikte Xylitol zoetstof. Xylitol mengt en smelt even gemakkelijk als echte suiker en het is hittebestendig.

aardbei

Omdat Xylitol echter een andere moleculaire structuur heeft dan suiker kan het niet voor alle toepassingen gebruikt worden. Zo kan Xylitol niet kristalliseren, waardoor er geen hard snoep of koek van gemaakt kan worden (zoals 'Kletskoppen'). Ook is Xylitol is niet geschikt om te gebruiken in recepten waarin gist wordt gebruikt, zoals brood. Gist gaat niet rijzen onder invloed van Xylitol.


Richtlijnen voor het gebruik van Xylitol


Omdat Xylitol ook in de menselijke stofwisseling voorkomt, kan in principe iedereen Xylitol gebruiken. Omdat Xylitol echter water aan de darmen ontrekt en zo de darmflora ontregelt, kan overdreven consumptie tot diarree leiden. Hierdoor is het verstandig het gebruik langzaam op te bouwen. Bijna altijd wennen de darmen aan het gebruik van Xylitol en verdwijnen de eventuele klachten. Vervang gedurende enkele weken steeds iets meer suiker voor Xylitol. Na ongeveer 3 tot 6 weken, afhankelijk van de hoeveelheid suikergebruik, kan de suiker helemaal vervangen worden door Xylitol.

Xylitol kan gebruikt worden in plaats van suiker in gebak, koffie en thee, op fruit, zuivel en cereals. Het zoeten van koude dranken (waarbij mogelijk grotere hoeveelheden gebruikt worden) moet langzaam opgebouwd worden om diarree te voorkomen.

De aanvaardbare dagelijkse inname voor volwassenen is vastgesteld op 50 gram per dag, verdeeld ingenomen, of 10 gram ineens. De aanvaardbare daginname voor kinderen is vastgesteld op 25 gram verdeeld per dag of 5 gram ineens. In veel zoetstoffen zit overigens niet alleen Xylitol, maar ook een vulstof. Hierdoor kan er van de zoetstof meer genomen worden.

Om tandbederf te voorkomen tonen studies aan dat 4 tot 12 gram Xylitol per dag erg effectief is om cariës te voorkomen. Het is erg makkelijk om aan deze dagdosering te komen. Veel Xylitol kauwgoms en mintjes bevatten 1 gram Xylitol per stuk. Ook door het gebruik van Xylitol zoetstof in de koffie of thee kan aan deze dosering gekomen worden.

Xylitol en honden

Bij honden kan Xylitol hypoglycemie veroorzaken. Dit komt doordat honden (en andere dieren) Xylitol op een heel andere wijze in de darmen afbreken dan mensen. Geef je huisdier dus nooit lekkernijen die hiermee gezoet zijn. Krijgt je hond per ongeluk toch een beetje Xylitol binnen, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts.

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Dieet Support Nederland op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Dieet Support Nederland kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Dieet Support Nederland is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Dieet Support Nederland kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.